Ezennel a cukkini szezont a mai nappal megnyitom.

Hozzávalók (4 főre):
• 2 közepes cukkini
• 1 teáskanál só
• 100 g liszt
• 1 tojás
• 1 dl szódavíz (vagy sima víz, de a szódától ropogósabb lesz)
• 1 evőkanál olaj a tésztába
• 1 csipet sütőpor (nem kötelező, de levegősebbé teszi)
• ízlés szerint bors, fokhagymapor, szárított oregánó, bazsalikom
• olaj a sütéshez
Elkészítés:
1. Cukkini előkészítése:
• Mosd meg, karikázd vagy hasábokra vágd (kb. 0,5-1 cm vastagon).
• Sózd be enyhén, tedd félre 10-15 percre, majd itasd le róla a levet papírtörlővel.
2. Tésztabunda elkészítése:
• Egy tálban keverd össze a lisztet, tojást, fűszereket, sütőport és az olajat.
• Fokozatosan add hozzá a szódavizet, amíg sűrű palacsintatésztát nem kapsz. (Ne legyen túl híg, de ne is ragadjon túl sűrűn.)
3. Bundázás és sütés:
• A cukkinit mártsd a tésztába, majd óvatosan tedd forró (kb. 170-180°C) olajba.
• Aranybarnára süsd mindkét oldalát (kb. 2-3 perc oldalanként).
• Szed le papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
⸻
Tipp:
• Kínálhatod fokhagymás tejföllel, tzatzikivel, paradicsomszósszal vagy joghurtos mártogatóval.
• A tésztába tehetsz reszelt parmezánt vagy egy kis kukoricalisztet is, ha extra ropogósságra vágysz.