Cékla télire – befőzés automatával, kíméletes módszerrel

Július közepén leszedtük a kertben termett céklát, és azonnal el is tettük télire – egyszerű, gyors, energiatakarékos módszerrel: befőzőautomatában. Az eredmény szép lett, az íz kiváló, és a polcok is újabb sorokkal gazdagodtak.
cékla télire

Július közepén leszedtük a kertben termett céklát, és azonnal el is tettük télire – egyszerű, gyors, energiatakarékos módszerrel: befőzőautomatában. Az eredmény szép lett, az íz kiváló, és a polcok is újabb sorokkal gazdagodtak.

Szüret és mérlegelés

A cékla szépen fejlődött az idei szezonban – egészséges levelek, tömör, hibamentes gumók jellemezték a termést. A leszedett adagból akadt néhány kifejezetten nagy példány is: az egyik például 557 grammot nyomott.

Előkészítés

A céklákat hámozás után karikákra vagy hasábokra vágtuk. A frissen vágott cékla színe látványosan élénk, enyhén földillatú – de ez az ízét nem befolyásolja. A feldolgozott mennyiséget tiszta üvegekbe raktuk, majd felöntöttük a szokásos savanyúságlevünkkel.

A felöntőlé

A jól bevált hideg savanyúság-felöntőlevet használtuk, amit évek óta ugyanazon recept alapján készítünk. A pontos recept itt található:
https://monalga.blogspot.com/2021/10/hideg-savanyusag-felontole-recept.html

Megjegyzés: idén a kénport kihagytuk, mivel tavaly elszínezte a céklát – narancssárgára változott, ami ízben nem volt probléma, de látványra meglehetősen furcsa volt.

Befőzés

A kész üvegek 100 °C-on 40 percet töltöttek a befőzőautomatában. A módszer nagy előnye, hogy a céklát nem kellett előfőzni, így megőrizte színét, állagát és tápanyagtartalmát is.

Készlet télire

A végeredmény szép, egységes, és biztosítja a következő hónapokra a savanyúságot – sült húsok mellé, salátába vagy csak magában.


Praktikus, egyszerű, kipróbált módszer.
A befőzőautomata és a jól összeállított lé kombinációja kíméletes és megbízható megoldás.

Ha tetszett a bejegyzés csak add tovább

Mondd el a véleményed!
Szívesen olvasom a hozzászólásokat,
Érdekel mit gondolsz!

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x